Kratom
Ismertető


A növényről:

A Kratom (Mitragyna Speciosa), egy Dél-Ázsia trópusi területein honos fafajta, amely akár a 15 méteres magasságot is elérheti. A kávé családjába tartozik, népi orvoslásban való felhasználása időtlen idők óta ismert Délkelet-Ázsiában. Összetett hatás gyógynövény, használják többek közt hasmenés, megfázás ellen, fájdalomcsillapítóként, ópium függőség kezelésére, élénkítőként, sőt, néhányan főznek is vele. Általános méregtelenítő hatása mellett, kisebb adagban élénkítő hatással van az egész szervezetre és növeli a munkakedvet; nagyobb dózisban erősen nyugtató, euforizáló, relaxáló hatása van, ezért elterjedt rekreációs használata is.


Felhasználása:

Tradicionális:

Thaiföldön, a hagyományos módszer, hogy szájukban tartva rágják a friss, illetve száraz leveleket, vagy megtörve, porrá őrölve lenyelik. (Ilyenkor ajánlott gyümölcslével, vagy joghurttal keverni, hogy elvegye az ízét.)

Modern:

-A kiszárított, megtört levelekből teát főznek, ez a legelterjedtebb módja a fogyasztásnak.

1, Kimérik a kívánt mennyiségét. (Egyszerre több adagnyi is készíthető.)
2, A levéltörmelékre vizet öntenek, majd felforralják, és főzik kb. 15 percig. (A víz mennyiségénél ügyelni kell a párolgásra, nehogy odaégjen a főzet, vagy az edény falára tapadt levéldarabok.)
3, Leszűrik, és fogyasztják.

Az így elkészült teának nagyon keserű íze van, viszont cukorral és/vagy egyéb izésítéssel lehet segíteni rajta. Hűtőben pár napig (max. 4-5, a biztonság kedvéért), alkohollal tartósítva néhány hónapig is eltartható.

-Alkoholban áztatják.

A főbb hatóanyagok oldódnak alkoholban, így elvileg etanolba, vagy erős italba áztatva pár nap alatt hatásos és tartós ital nyerhető, melegítéssel (forralással) pár nap helyett pár perc is elég.

Még kikísérletezés alatt álló módszer.

-Pipa, cigaretta

Füstölni is lehet a Kratom-ot, csak ennek semmilyen előnye nincs az orális használattal szemben, károsítja a tüdőt, elégnek a hatóanyagok, és egy adagnyi mennyiséget nem kényelmes elszívni.


Hatások:

Stimuláns - kisebb dózisokban a Kratom stimulánsként hat, elnyomja a fáradság érzését, így javítja a koncentrációt, a fizikai, szellemi teherbírást, néha a szexuális teljesítményt is. Az illető oldottabb, társaságra nyitottabb, beszédesebb lesz, viszont erős késztetést fog érezni, hogy tanuljon, dolgozzon valamit.

Euforizáló, nyugtató, - nagyobb dózisnál igen erős fájdalomcsillapítóként, nyugtatóként hat. A használó kevésbé érzékeny a fizikai, lelki fájdalomra. A gondolatok kitisztulnak, az elme lecsillapszik. Általános jókedv és nyugalom a jellemző. Sokan tapasztalnak melegségérzetet. A pupillák összeszűkülnek, enyhe izzadás, és viszketés lehetséges. Az ilyenkor fellépő esetleges émelygés lepihenve általában elmúlik, túl nagy dózisnál hányás kísérheti az élményt. A zene bensőségesebbé válik, átjárja az embert, nagyon kellemes élmény nyugodtan fekve hallgatni kedvenc zenénket.

Orálisan fogyasztva, a hatások 5-15 perc múlva érzékelhetők, kiteljesednek, majd dózistól függően 1,5-3 óra múlva elkezdenek halványulni, így kb. összesen 6-7 óráig tart a hatás. Sokan számolnak be egy pozitív utóhatásról, ami még egy-két napig érezhető.


Fajták:

Manapság a Kratom több fajtájával és sok termékkel találkozhatunk, tudnivalók:

Bali Kratom:
A legalapvetőbb fajta, régebben külön volt vagy háromféle csoportja, alkaloida tartalma alapján válogatva, most már összekeverve árulják. A legegyszerűbb, legmegbizhatóbb, és legolcsóbb tipus, sokan erre esküsznek. A továbbiakban mindent ehhez hasonlitok.

Thai Kratom:
Előzőhöz képest valamivel drágább, egyesek szerint erőteljesebb stimuláló hatásokkal rendelkezik, de rövidebb hatással.

Thai, vörös erezettel:
Régebben mint valami csoda hozták be, igazából nem sok különbség van az előzőekhez képest, bár hatásai valamelyest mások.

Maeng Da Thai Kratom:
Elvileg egy kitenyésztett fajtáról van szó, aminek hatóanyag tartalmát kb. két-, háromszorosnak mondják. Felfutás gyorsabb, hatásai rövidebbek, erőteljesebben stimuláló.

15x Standardizált kivonat
A legelterjedtebb kivonat, körülbelül 5-ször potensebb, mint a sima levél, finom por állaga van. Gyorsabb felfutás, egyszerű használat jellemzi, kevesbé terheli a gyomrot, de ugyanakkor mellőzi azt a kapcsolatot a növénnyel, ami a sima levélzetnél tapsztalható, és egyszerű használata miatt könyebben használhatja gyakrabban az ember mint kéne. Általában elég drága az értékéhez viszonyitva.

Kratom pite, kátrány kivonat.:
A Kratom levélzet vizes kivonata, szokták darabokban, vagy formába nyomva árulni.Dózisok:

2g-3g: küszöbdózis - nem, vagy alig érzékelhető hatások

3g-5g: gyenge stimuláló

5g-8g erősebb stimuláló hatások, de lehet már enyhén nyugtató is

8g-15g: közepes szedatív, euforizáló hatás

15g-25g: erős, szedatív, euforikus hatások, a túlzottan érzékeny emberek számára már sok lehet

25g felett: nagyon erős, a legtöbb embernek már túl sok


Figyelem! Az itt leírt mennyiségek kizárólag a nem dúsított hatóanyag tartalmú levélzetre vonatkoznak, és emberenként is változnak az igények. Ritkán, de előfordul, hogy valaki túlérzékeny a Kratom-ra, tehát az első adagot mindenképp érdemes kisebbre méretezni.


Hatása a szervezetre, kockázatok:

-Önmagában használva elvileg a legnagyobb veszély, hogy a hatás alatt valamilyen nagy figyelmet igénylő, veszélyes tevékenység közben elalszunk (autót szigorúan tilos vezetni ilyenkor), vagy égve hagyunk egy gyertyát, esetleg cigarettát a lakásban.

-Komoly (egészségügyi kockázattal járó) túladagolásos esetet eddig senki sem jelentett, de ettől még lehetséges. Figyelj oda, és kövesd a biztonságos dózisokat!

-Terhesség alatt tilos fogyasztani, a magzatra való hatásai nem ismertek.

-Nagy dózisoknál, hosszan tartó napi használata egyéntől függően fizikai, és lelki függőséghez vezethet! Az elvonási tünetek egy, másfél nap múlva jelentkeznek, és három, négy napon keresztül tartanak: álmatlanság, rémálmok, izzadás, hasmenés. Azok a thaiföldi emberek akik, sok éven át, folyamatosan használták hajlamosak voltak az anorexiára, a Kratom étvágy csökkentő hatása miatt, de az ilyen hosszútávú hatásokról pontos vizsgálatok, dokumentációk még nem készültek.

-Többszöri nagyobb dózis székrekedést okozhat, annak minden kellemetlenségével és veszélyével együtt!

Fontos, hogy ne használjunk Kratomot minden nap, időközönként (maximum 2 alkalommal hetente) használva nem okoz függőséget!

.


Hatóanyagok:

Mitragynine: régebben neki tulajdonitották a Kratom hatásait, először 1907-ben izolálta D. Hooper, majd utána 1921-ben E. Field, akitől a nevét is kapta. Takayama szintetizálta 1995-ben.
Mitraphylline: indol alkaloid
7-Hydroxymitragynine: a hatásokért felelős alkaloid
Epicatechin: polifenol antioxidáns, hasonló a zöld teában, és a csokoládéban megtalálható EGCG vegyülethez, ami azok jótékony hatásáért felel.

Találtak még olyan hatóanyagokat is, melyek a Una de Gato nevű gyógynövényben is megtalálhatók, és az immunrendszert erősitik.


Jogi szabályozás:

Thaiföldön, Svédországban, Malajziában, Mianmarban és Ausztráliában törvény szabályozza használatát, birtoklását, és árusítását. Egyébként bármilyen más országban, így Magyarországon is minden szempontból legális.


Hol kapható?


Az oldalon lévő információk célja kizárólag az ismeretterjesztés, és a távol-keleti népi gyógyászat megismertetése. Az információk nem hivatalos szervektől származnak, az oldal nem felhívás a fogyasztásra, és az oldal szerkesztői semmilyen felelősséget nem vállalnak az itt leírtak helyességéért.

A weblap címének feltüntetése mellett a leírás szabadon másolható és terjeszthető.

Alapvető forrásanyagom Daniel Siebert – The Kratom User's Guide volt, ezt egészítettem ki más megbízható források, és saját tapasztalataim alapján.

Utoljára frissítve: 2009.01.03. - Leonore